Women’s & Children’s Rights in Rural Kunene, Namibia

Lyssnare Utan Gränser förser personal och volontärer i den lokala NGO organisationen Pots of Hope med kunskap om lyssnartekniker.

Pots of Hope är en väl respekterad icke-statlig organisation i Kamanjab och är rotad i hela Kunene-regionen. De arbetar för att minska fattigdomen på landsbygden, mot könsbaserat våld, HIV-stigmatisering samt diskriminering.

Hur det börjades

Vi träffade Pots of Hope när vi höll en ledarutbildning i Namibia för NGO chefer 2013. Vi såg att vi jobbade på liknande sätt med utbildningar och att göra folk medvetna om sin situation och verkliga orsaker till många problem. 2015 sökte Pots of Hope och Lyssnare tillsammans med ABF Malmö pengar från Olof Palme International Center för ett utvecklingsprojekt. Det började i januari 2016 och håller på till och med 2019.

 

Samarbete

Under förundersökningen, efter möte med ett flertal icke-statliga organisationer i huvudstaden Windhoek, framställde Pots of Hope, ABF Malmö och Listeners Without Borders riktlinjer för hur man jobbar med projektet mot genusrelaterat våld och för barns rättigheter i Kamanjab, en by i landsbygdsområdet Kunene.

 

Verksamhet

Listeners Without Borders och ABF Malmö åker ner och utbildar/stöttar en eller två gånger per år. Då stannar vi en till två veckor.
Pots of Hope har en projektledare och flera volontärer på plats som dagligen jobbar med att starta – eller stärka – dialoger mellan män och kvinnor. Pots of Hope arrangerar community dialogues och studiecirklar om kvinnors och barns rättigheter. De håller även studiecirklar och samtalsgrupper för barn samt utbildningar för ledare.